اسکروپمپ چیست؟
اسکرو پمپ در واقع پمپ پیچوار است که بر اساس قانون ارشمیدس بنا شده اند و به دلیل مکانیزم ساده آن از دیر باز تاکنون برای انتقال آب استفاده شده است. قسمت پایین پمپ در سیال غوطهور میباشد و با چرخش پمپ، سیال به آرامی به سمت بالا حرکت میکند و در قسمت بالا تخیله میگردد.
پمپهای ارشمیدسی عموما در ابتدای تصفیه خانههای فاضلاب برای تامین اختلاف ارتفاع مورد نیاز استفاده میشود. این نوع پمپها برای انتقال حجم زیاد سیال به کار گرفته میشوند .
نحوه ی کار اسکروپمپ چگونه است؟
قسمت پایین اسکروپمپ در سیال غوطهور میباشد و باچرخش پمپ سیال به آرامی به سمت بالا حرکت میکند و در قسمت بالا تخیله میگردد. پمپهای ارشمیدسی همچنین برای انتقال پودر و دانه ها استفاده میشوند.
ظرفیت اسکروپمپ به چه چیزی بستگی دارد؟
- زاویه نصب اسکرو
- فاصله بین مارپیج ها
- سرعت چرخش مارپیچ
- تعداد ردیف پره ها
- عمق استغراق
- قطر مارپیچ و برخی عوامل دیگر
کاربرد اسکروپمپ چیست؟
- تصفیه خانه های آب و فاضلاب
- کنترل سیلاب
- کنترل آب باران
- استفاده در مجموعه های آبی
مزایا دستگاه اسکروپمپ
- طول عمر بالا(بین 20 تا 40 سال)
- هزینه تعمیر و نگهداری بسیار پایین دارد.
- نیاز به اپراتور با مهارت بالا ندارد.
- دارای عملکرد ثابت با ظرفیت متغیر است.
- ظرفیت پمپ به صورت خودکار با سطح ورودی خود تنظیم می شود.
- بدون وجود آب در ورودی می تواند کار کند و نیاز به نصب کنترل کننده سطح نیست.
- قادر به انتقال مواد حاوی جامدات بدون ریسک انسداد است.
آشنایی با محصول
اسکروپمپ ها به عنوان یک دستگاه مهم و بسیار حساس در انتقال فاضلاب شهری در ورودی تصفیه خانه های فاضلاب کاربرد دارد . با توجه به حجم فاضلاب خروجی شهرها نیاز به وجود دستگاهی مطمئن با دبی انتقالی بالا و متناسب با شرایط عادی وبحرانی و مقاوم در برابر سایش ، خوردگی ، دما و طول عمر بالا وسادگی در سرویس وتعمیرات بسیار ضروری بوده ونبود آن موجب پس زدن فاضلاب به درون خانه های مردم میگردد ، اسکرو پمپ بر اساس قانون ارشمیدس بنا شده اند و تاکنون در صنعت آب و فاضلاب برای انتقال جچم بالای سیالات استفاده شده است.
این دستگاه با توجه به مکانیزم ساخت آن ، هم به عنوان اسکرو پمپ درابتدای تصفیه خانه های فاضلاب برای تامین اختلاف ارتفاع مورد نیاز و هم در مسیر انتقال سیال مثل رودخانه ها ی دارای اختلاف ارتفاع به عنوان اسکرو توربین برای تولید برق استفاده می شود .
این دستگاه ضمن ظاهر ساده آن نیاز به محاسبات دقیق برای انتقال فاضلاب با حجم های مختلف از 50 لیتر بر ثانیه تا 3000 لیتر برثانیه به ازا، هر اسکروپمپ داشته و طول آن نیز بر اساس ارتفاع انتقالی اکثرا بیش از ده متر بوده و در هر ایستگاه پمپاژ بین 3 تا 4 دستگاه نصب می گردد
با توجه به تنوع میزان دبی خروجی فاضلاب بر اساس جمعیت شهرها وقرار گرفتن هر شهر در موقعیت آب وهوایی مختلف والزاما قرار گرفتن دستگاه بر روی دو تکیه گاه وطول های متفاوت ، بایستی برای اسکروپمپ های هر ایستگاه پمپاژ محاسبات خاصی بر اساس دبی وارتفاع انجام داد .
برای ساخت هر دستگاه اسکرو پمپ بایستی قطر لوله ، قطر اسکرو ، طول قسمت پره دار ، طول کلی ، نیرو های محوری وشعاعی ، تنش های پیچشی وکششی ، نیرو های وارد بر تکیه گاه ها ویاتاقانها ، شافت های بالا وپایین ، نوع یاتاقان ها ، سایز بلبرینگها ، سرعت چرخش ، گشتاور مورد نیاز گیربکس ، توان الکتروموتور وپولی ها وتسمه ها وکوپلینگ ها محاسبه گردد.
ماشین سازی نورمندی اولین وتنها تولید کننده این دستگاه در خاورمیانه است که توانسته تمامی مراحل طراحی ، ساخت وبهره برداری آن را از سال 1397 تا کنون انجام دهد .
با توجه به این که این دستگاه از مهم ترین تجهیزات تصفیه خانه های کشور است و قبل از ورود این شرکت به ساخت اسکروپمپ یکی از نگرانی های مدیران آبفا با شرایط تحریمی چگونگی تهیه ، انتقال (با توجه به ابعاد بزرگ آن بیش از 12 متر که بعضا انتقال آن گاهی دو سال به طول می انجامید) ، آموزش پرسنل و پشتیبانی تجهیزات وتعمیرات بود که بدینوسیله مرتفع گردید.
از دیگر محاسن بومی سازی این دستگاه این است که کلیه قطعات شامل ورق ها ، لوله ها ، یاتاقان ها ، شافت ها ، الکتروموتورها ، کوپلینگ ها ، گیربکس ها ، تسمه پروانه و تابلوهای فرمان نیز از تولیدات داخل می باشد.
از مزایای دیگر بومی سازی این دستگاه خدمات فوری در موقعیت های بجرانی به تصفیه خانه های آبفا است . مثل قم که در روز تفطیل دو دستگاه اسکرو پمپ آن به علت خراب شدن یاتاقان های آن از مدار خارج شد و در زمان کوتاهی هر دو دستگاه تعمیر و در مدار قرار گرفت .و یزد که در اثر شدت سیلاب سه دستگاه اسکرو پمپ آسیب دید و در کمتر از 24 ساعت کارشناس این شرکت در محل حضور یافت ونسبت به ترمیم آن اقدام گردید.
کاربرد اسکروپمپ
تقریبا هیچ دستگاه دیگری در بخش فاضلاب به اندازه پمپ های پیچی دارای مزایا نیست . این دستگاه بسیار با دوام است و هزینه نگهداری پایینی دارد، دارای راندمانی بی نظیر بدون افت قدرت مکش است و چون انتقال آب با ملایمت صورت می گیرد اثر نامطلوبی بر خواص ته نشینی و ساختار لخته ندارد در نتیجه برای انجام کشت های بیولوژیکی مشکلی ایجاد نمی کند. این دستگاه به صورت قابل توجهی تصفیه فاضلاب را تسهیل می کند. همچنین فاضلاب خام را با درشت ترین ناخالصی ها منتقل می کند و این امر باعث جلوگیری از غربالگری اضافی در ایستگاه پمپاژ می شود. با وجود اینکه این دستگاه می تواند با بسیاری از خطاها و ایرادها کنار بیاید ولی کارکرد مطلوب دستگاه کاملا به تجربه سازنده بستگی دارد.
یک دستگاه اسکروپمپ می تواند تا 25 متر طول داشته باشد و آب را تا ارتفاع را 12 متر و حداکثر دبی 12000 لیتر در ثانیه انتقال دهد. برای ساخت هر دستگاه باید طراحی و محاسبات جداگانه ای را انجام داد و با استفاده از نرم افزارهای تحلیل اجزا با دوام ترین و کارآمد ترین پمپ را طراحی نمود.
اسکروپمپ می تواند در شرایطی که مقدار شن زیاد است و یا شرایط سیال اسیدی می باشد بدون مشکل کار کند.
این دستگاه کاربردهای بسیار وسیعی دارد
- استفاده در ایستگاه های پمپاژ ورودی تصفیه خانه
- پروژه های آبیاری
- زهکشی
- احیای تالاب
- پارک های آبی
استفاده به عنوان توربین برای تولید برق
از مهمترین ویژگی ها این دستگاه ماهی دوست بودن آن است. در طراحی این دستگاه به این نکته اهمیت داده شده ، به این صورت که ابتدای تیغه ها یک لبه ضخیم تر و گرد ایجاد امواج فشاری می کند که توسط ماهی ها تشخیص داده می شود و آنها از تیغه ها دوری می کنند در نتیجه امکان مهاجرت ماهی ها در جایی که قبلا غیر ممکن بود را فراهم می کند . بر اسا همین ویژگی منحصر به فرد اسکروپمپ ، محیط زیست گرگان برای احیای تالاب گمیشان 3 دستگاه اسکروپمپ سفارش دادند تا آب و ماهی ها بدون مشکل از دریا به تالاب منتقل شوند
مطالعات صورت گرفته در خصوص تقاضای بازار
اسکروپمپ یک دستگاه استراتژیک در صنعت آب و فاضلاب می باشد که شرکت های بزرگی مانند اشپانز در اسپانیا ،ریتز در آلمان و لندستری در هلند این دستگاه را تولید می کنند که با توجه به شرایط تحریمی کشور و
- اختلاف زیاد بین قیمت ارز خارجی و ریال واردکردن این دستگاه در حال حاضر با مشکلات بسیاری روبه رو است .
- حجیم بودن دستگاه(اکثرا بیش از 12 متر طول) از مشکلات انتقال آن است
- عدم پشتیبانی فنی دستگاه توسط کشورهای غربی
- عدم آموزش حضوری پرسنل
و با توجه به اینکه در ایران 194 تصفیه خانه وجود دارد و تنها 21 تصفیه خانه دارای اسکروپمپ هستند. تعداد اسکروپمپ های موجود در کشور حدود 133 دستگاه می باشد و جمعیت تحت پوشش تصفیه خانه های دارای اسکروپمپ حدود 25 ملیون نفر می باشد.این تعداد کمبود اسکروپمپ تنها در حوزه آب و فاضلاب می باشد در حالی که از اسکروپمپ در مجموعه های آبی و همچنین در کنترل آب باران و سیلاب نیز استفاده می شود.سالهاست که انحصار تولید و فروش این دستگاه در اختیار چند کشور اروپایی است و ایران یک از وارد کنندگان این دستگاه به شمار می آید. ما در ماشین سازی نورمندی با ساخت این دستگاه و گرفتن تست های موفق توانستیم انحصار تولید را بشکنیم و ایران نیز جز تولید کنندگان اسکروپمپ در دنیا قرار گیرد.
جهت مشاهده پروژههای مربوط به این محصول اینجا کلیک کنید.